1. We are no longer supporting TapaTalk as a mobile app for our sites. The TapaTalk App has many issues with speed on our server as well as security holes that leave us vulnerable to attacks and spammers.
    Dismiss Notice

03 rx1 shows max 9300 rpm. 100mph. Clutch?

Discussion in 'RX General Talk' started by ualav8, Feb 16, 2014.


  1. ualav8

    ualav8 VIP Member VIP Member

    Messages:
    205
    Location:
    Watersmeet, MI- Da U.P.!
    Just put a new Yamaha belt on it. Wife has been riding it for a while. In the meantime, I've been riding------the 2 up. Sigh.
    Anyway, I'm getting back on the rx. It has about 7500 miles on the original clutches. Time for a clutch rebuild? Engine seems strong otherwise. New plugs and carb cleaning this season. 87 octane no ethanol. Rpm max's out around 9300 rpm and gets up around 100 mph. Suggestions??
     
  2.  
  3. maim

    maim Moderator Staff Member Moderator Lifetime VIP Member VIP Member

    Messages:
    5,043
    Location:
    sudbury on
    Country:
    Canada
    Snowmobile:
    2016 apex xtx/ 2011 apex xtx/ 2009 phaser rtx/x/ 1997 et410t/r
    I would suggest a clutch disassembly and cleaning as there is probably belt dust and corrosion.
     
  4. RxThunder

    RxThunder Expert

    Messages:
    281
    Location:
    Traverse City, Mi
    I just had this same issue with my RX1, I took my clutch off, took the cover off, spring, rollers and weights out, I hand scrubbed the entire clutch with dish soap. Mine was covered in a thick coating of grime. I used an entire can of break clean, and then ran it through the dishwasher with no soap and stopped it before the dry cycle. I gained about 800 RPM which put at 9,800. Still could hardly break 100mph on the speedo. I cleaned and synced my carbs, I am now at around 10,100rpm and was able to hit 122 on the speedo this weekend. The sled runs much smoother and noticed a decrease in fuel consumption.
     
  5. YammieMan

    YammieMan Veteran

    Messages:
    44
    Location:
    Winkler
    Country:
    Canada
    Snowmobile:
    2003 Yamaha RX1
    After washing it, do you lube it all? Or is it best just to leave it. Thanks.
     
  6. Brotherdan

    Brotherdan Pro

    Messages:
    157
    Location:
    Belmont,maine
    Country:
    USA
    Snowmobile:
    2003 rx1er 136"mono 2 rear suspension conversion,muffin works extension, apex seat,apex bars,8"lake effect riser,gytr frontshocks,yamaheater,rocks ridelite,1987 enticer 340ltr 2100miles,1984 enticer 340,1996 wolverine 350,big wheel kit,winch,racks,cai
    Just dry,any type of lube with cause belt slip&attract belt dust,dirt etc,some guys put wd40 just on the faces to stop corrosion ( with belt off for storage only!!)it must be cleaned of the faces before installing belt&running again
     
  7. YammieMan

    YammieMan Veteran

    Messages:
    44
    Location:
    Winkler
    Country:
    Canada
    Snowmobile:
    2003 Yamaha RX1
    Thanks!!!
     

Share This Page


  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice