1. We are no longer supporting TapaTalk as a mobile app for our sites. The TapaTalk App has many issues with speed on our server as well as security holes that leave us vulnerable to attacks and spammers.
    Dismiss Notice

Cranksensor?

Discussion in 'Apex General Talk' started by leepster, Jan 27, 2014.


  1. leepster

    leepster Extreme

    Messages:
    86
    Location:
    sault sainte marie
    Has anyone bought one of these crank sensors from the guys on ebay? I so how did you guys install it and check the gap between the sensor and the stator rotor? Thanks.
     
  2. Google AdSense Advertisement

  3. duste

    duste Extreme

    Messages:
    122
    Location:
    New Glasgow, N.S. Canada
    Country:
    Canada
    Snowmobile:
    2007 Attak
    From what guys do you mean? I bought a OEM one from ebay and all was fine but I have been warned to stay away from RM stator out of Quebec.
     
    viper7mi likes this.
  4. ssp

    ssp Newbie

    Messages:
    8
    Location:
    NW, OH
    I bought one from rm on ebay which he is out of Vermont, the tolerance was so far off it hit the crank on the first revolution and broke. He was a really nice guy and refunded my money in full.
     
  5. helmic

    helmic Expert

    Messages:
    410
    Location:
    Bathurst N.B. CANADA
    Country:
    Canada
    Snowmobile:
    2014 Apex SE STUDED,PC5,D&D Performance Exhaust,MAX-REV intakes,D&D BullsEyes,Ulmer clutch kit.Yurbo coming soon!!!
    ebay

    Got one from RM on ebay also still have it it the box would not work probably had the same problem as ssp the tolerance was probably off also. Just didn't go with it. Got one from Yamaha and it was going again.
     
  6. apex55

    apex55 TY 4 Stroke Junkie

    Messages:
    553
    Location:
    Norton, Massachusetts
  7. Glacierrr

    Glacierrr Veteran

    Messages:
    25
    Very simple to check.... I just used tape to measure distance of oem one before you take it out. I measured from tip of sensor to stator.. I bought stator and sensor from rm stator in Quebec and the only issue was I had to file or open the bolt holes on sensor a little to get it approx 3/4 of a millimeter closer to stator. Been working fine for approx 600miles.

    To give you full story I just installed it normal first time and still no start! So I did it all over installing oem sensor just to measure and noted new one was off by above amount! Tiny bit of filing reinstalled and good to go...
     
  8. leepster

    leepster Extreme

    Messages:
    86
    Location:
    sault sainte marie
    Thanks guys, i am trying the crank sensor from rm, got one for 39 bucks, got it all tore apart, measured and ready for the new part, which was supposed to be here today, but the USPS shitheads didn't get it here in time. Now I have to borrow my neighbors skidoo 500 2up to ride this weekend. DAMN
     
  9. leepster

    leepster Extreme

    Messages:
    86
    Location:
    sault sainte marie
    Just an update for you guys. Got a crank sensor from RM stator. installed it and sled starts and runs great. Crank sensor looked exactly like the on I took out and the gap was right one. I guess we'll see how long it lasts but so far the sled is back up and running again for about 50 bucks asa opposed to 300-400 for a stator.
    :sled1:
     
  10. apex55

    apex55 TY 4 Stroke Junkie

    Messages:
    553
    Location:
    Norton, Massachusetts
    Good to hear. Thanks for following up :-o
     
  11. tomanytoyz

    tomanytoyz Lifetime Member Lifetime VIP Member VIP Member

    Messages:
    1,208
    Location:
    oakland co,mi
    How many miles did you guys have when the pickup coil failed? going to replace mine to be safe ,dont want it to go when im out having fun miles away...
     
  12. apex55

    apex55 TY 4 Stroke Junkie

    Messages:
    553
    Location:
    Norton, Massachusetts
    Around 8500 miles..
     
  13. tomanytoyz

    tomanytoyz Lifetime Member Lifetime VIP Member VIP Member

    Messages:
    1,208
    Location:
    oakland co,mi
    Thanks. It seems like any where from 7500mi - 11000mi they fail..
     
    viper7mi likes this.
  14. MrSled

    MrSled Administrator Staff Member Admin Moderator VIP Member

    Messages:
    18,773
    Location:
    Schofield, WI
    Country:
    USA
    Snowmobile:
    2020 Sidewinder SRX
    Awesome news... great job. Maybe post up the part number. You have any pics?
     
  15. 4Fighter

    4Fighter TY 4 Stroke God

    Messages:
    1,793
    Location:
    Sault, MI
    Country:
    USA
    Snowmobile:
    '07 Attak GT
    That's NOT the one I got from them. Had to take the sled in and have the dealer install an OEM (indexed) sensor to get it running right.
     
  16. apex55

    apex55 TY 4 Stroke Junkie

    Messages:
    553
    Location:
    Norton, Massachusetts
    I did the RM and put 2500 miles last year no problem. I did have to file out the bracket to get the gap correct though. Mine said to do that in the directions.
     

Share This Page


  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice